Lichaamsgewaarzijn

Het lichaam heeft een geheugen

Ons lichaam heeft een geheugen dat veel verder en dieper reikt dan we ons misschien bewust zijn. Ons lichaam, onze lichaamscellen zijn een opslagplaats van emoties. Deze visie sluit aan bij de moderne wetenschap en de natuurgeneeskunde.

Lichaam en geest

Fysieke of emotionele stress is een van de belangrijkste redenen waarom ons lichaam verzwakt. Langdurige stress verstoort de hormoonhuishouding en kan het afweersysteem verstoren. Een verzwakt afweersysteem kan aanleiding geven tot allerlei ziektebeelden variërend van lusteloosheid, chronische ontstekingen tot ernstige ziekten.

Bij traumatische gebeurtenissen kunnen we veel heftige emoties ervaren zoals woede, verdriet en angst. Het is essentieel dat we onze emoties bewust worden en loslaten zodat er genezing en heling kan plaatsvinden op het diepste niveau, dat is op cellulair niveau en in de kern van het bewustzijn.

Ook als de ziekte onomkeerbaar is, herstel niet meer mogelijk is, kunnen we geestelijk in balans komen. Acceptatie, volledige acceptatie van het onomkeerbare kan maken dat wij zelfs met alle beperkingen in harmonie kunnen komen.

Gewaarworden

Met lichaamsgewaarzijn gaan we op zoek naar welke boodschap je lichaam heeft of wil geven, naar wat er gevoeld wil worden. Het is je gewaar worden van je lichaam, je spierspanning, je emoties, je ademhaling, de ruimte die je inneemt en de totaliteit van je gevoelslichaam. Bewuste aandacht kan het veranderingsproces op gang brengen waardoor de lichaamscellen de herinneringen kunnen loslaten en de balans kan herstellen.

NVPA geregistreerd Psychosociaal therapeut

RBCZ gecertificeerd Alternatieve genezer

Geschillencommissie voor de Complementaire en Alternatieve Geneeswijze